ParadoX

Çeşmeler

Ana Sayfa / KEŞFET / Çeşmeler
Çeşmeler

TARİHİ ÇEŞMELER

Bolu'da düzensiz kentleşmenin en fazla tahrip ettiği eserler arasında yer alan çeşmelerimizden bugün çok azı ayakta kalabilmiştir. Bolu Merkezde (10) Göynük'te (3), Mengen'de (1) ve Mudurnu'da (2) olmak üzere toplam (16) adet tescilli çeşme bulunmaktadır. Bu çeşmelerin büyük bir çoğunluğu 19. yüzyıla aittir.

Saraçhane Camisi cephesinde yer alan iki çeşme ile Bolu Merkez Büyük Cami Mahallesi, Aktaş Mahallesi, Karamanlı Mahallesi ve Karacaağaç Köyündeki Köroğlu çeşmesi Bolu çeşmeleri hakkında bilgi vermektedir. Bu çeşmelerin özelliği iki kenarı plasterli üst üste iki bölümden oluşan dikdörtgen cephelidir. Silmelerin ayırdığı bu iki bölümden üsttekinin yüksekliği daha kısa olup; üzerinde bazen kitabe, bazen de çelenk içerisinde tuğra ve maşallah gibi ibareler yer alır. Alt bölümde ise üzerinde bitkisel bezemeler bulunan çeşme aynası vardır. Yalakları ise oval formludur.
çeşmeler nasıl gidilir? çeşmeler güzel mi? yorumlar çeşmeler adres çeşmeler tarifi çeşmeler tarihi çeşmeler turizm çeşmeler keşfet çeşmeler turizm

Yorumlar

Yorum Yaz / Bize Ulaş

captcha