ParadoX

Yedigöller Milli Parkı

Ana Sayfa / KEŞFET / Yedigöller Milli Parkı
Yedigöller Milli Parkı

Ulaşım:

Batı Karadeniz Bölgesinde, Bolu'nun 42 km. kuzeyinde yer alan Milli Parka Ankara-İstanbul karayolunun 152. km.'sindeki Yeniçağa ve 190. km.sindeki Bolu'dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Yedigöller’e Bolu’dan düzenli ulaşım sağlayan araç bulunmamakta, yaz aylarında seyehat acentalarınca günübirlik turlar düzenlenmektedir. Kış aylarında Bolu-Yedigöller yolu kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa - Mengen - Yazıcık üzerinden yapılır.

Özellikleri:

1636 Ha. büyüklüğündeki Yedigöller havzası, 1965 yılında "MİLLİ PARK" olarak korunmaya alınmıştır. Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yer altı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuştur. Milli Park içindeki Köyyeri mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca Yedigöller ve çevresinin jeolojik oluşumlar ve buna bağlı olarak jeoturizm açısından da önemli bir bölge olduğu uzmanlarca tespit edilmiştir.

Milli Park içindeki göller;

Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl'dür. Bu göller aralarında 100 m. yükselti farkı bulunan iki plato üzerindedir. Ortalama 780 m. yükseklikte olan platodaki göllerin en büyüğü Büyükgöl'dür. Alanı 24895 m², en derin yeri ise 15m.'dir. Büyükgöl'ün güneydoğusundaki Deringöl (15063 m²), 20 m. uzunluğundaki akan bölümü ile Büyükgöl'e bağlıdır.
Büyükgöl'ün kuzeyinde ise Seringöl (1758 m²) bulunmaktadır. Diğer platodan 100 m. yükseklikteki platonun en geniş gölü Nazlıgöl'dür (15780 m²). Dibinden sızdırdığı bol miktardaki su, gölün kuzeydoğusunda yüzeye çıkarak bir şelalenin oluşmasına sebep olduğundan "Şelale Gölü" adı da verilir.

Aynı platoda Sazlıgöl (5950 m²), İncegöl (1036 m²) ve Küçükgöl (2170 m²) bulunur.

Kuzeyden güneye doğru alçalma gösteren bölgede, en yüksek yer 1488 m. ile Eğrikiriş Tepesi, en alçak yer ise 465 m. ile Kirazçatı’dır.
Yedigöller Milli Parkı bilimsel inceleme ve araştırmalar için de kuvvetli bir altyapıya sahiptir. Başta zambak, sıklamen, çiğdem ve orkide olmak üzere toplam 236 adet bitki türünü içeren Milli Park, yurdumuzun en güzel karışık doğal ormanlarına da sahiptir. Başlıca ağaç türleri olan kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, yapraklı üvez, keçi söğüdü, yabani kiraz, porsuk, ıhlamur ve dişbudak ağaçları görülebilmektedir. Yedigöller Bölgesi, barındırdığı ölü ağaçlar ile biyolojik çeşitliliğin devamını sağlamaktadır.

Yaban hayvanlarından ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, dağ kedisi, vaşak, porsuk, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan vardır. Milli Park sahasında yabani ördek, yabani güvercin, ağaçkakan, üveyik, bıldırcın, çulluk, sığırcık, alakarga ve keklik gibi 100'ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Bu özellikleriyle Yedigöller Milli Parkı, tam bir doğa cenneti durumundadır. Her yıl Mayıs - Eylül dönemlerinde Büyükgöl ve Deringöl'de ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Göllerde göl alası ve gökkuşağı alabalığı vardır.

Görülebilecek Yerler :

Yedigöller Milli Parkının güneyinde bulunan 1380 m. yükseltideki “Kapankaya Tepesi” Manzara Seyir Yerine çıkılarak gölleri ve vadideki eşsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkündür. Bu güzergah üzerinde “Anıt Ağaç ve Pisagor Ağacı” bulunmaktadır. Ayrıca Milli Park içindeki gülen kayalar, şelaleler, dilek çeşmesi ve geyik üretme istasyonu görülebilir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama :

Sessiz ve sakin bünyesi, güzel manzarası, değişik arazi şekilleri, yürüyüş yolları, şelaleleri, çeşitli cinste bitki ve ağaçlarla süslü yamaçlarıyla Yedigöller Milli Parkında piknik, dinlenme, fotoğraf çekme, spor yapma ve kamp kurma gibi rekreatif faaliyetler yapılabilmektedir. Özel sektörce işletilen toplam 72 yatak kapasiteli bungalov tipi tesislerde konaklama yapılabilmektedir. Ayrıca 1 hektarlık alanda çadırla veya karavanla konaklama imkanı vardır. Milli Park içinde mescit ve büfe de bulunmaktadır. Parkın ziyarete en uygun zamanı Nisan - Kasım ayları arasındadır. Fotoğraf safarisi için en uygun zaman ise Ekim - Kasım aylarıdır.

yedigöller milli parkı nasıl gidilir? yedigöller milli parkı güzel mi? yorumlar yedigöller milli parkı adres yedigöller milli parkı tarifi yedigöller milli parkı tarihi yedigöller milli parkı turizm yedigöller milli parkı keşfet yedigöller milli parkı turizm

Yorumlar

Halil Cambaz

Merhaba, Yolu ne durumda acaba yardımcı olabilir misiniz? Bilgisi olan var mı?

4 yıl önce yazmış

2

Ali Üstün

Yolu önceki senelere göre oldukça güzel. ilk 10km de sıkıntı var. ayrıca çok kalabalık olabiliyor.

4 yıl önce yazmış

1

Yorum Yaz / Bize Ulaş

captcha